Kurumsal Araç Kiralamanın Avantajları

Kurumsal Araç Kiralamanın Avantajları

Kurumsal Araç Kiralamanın Avantajları

Kurumsal araç kiralama, özellikle finansa erişim zorlaştığı son yıllarda birçok şirket tarafından tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Eskiden mal sahibi olmak şirketler için tercih edilirken, finansa erişimin zorlaşması ile birlikte finansa maliyetinin çok yükselmesi dolayısıyla kurumsal araç kiralamaya yönelim oldukça artışa geçmiştir.

Hatta araç sahipliğinden vazgeçmek istemeyen daha önce kurumsal araç kiralama yapmamış şirketlerin de son zamanlarda araç kiralamaya yöneldiğini gözlemliyoruz. Kurumsal araç kiralama operasyon kolaylığı başta olmak üzere birçok avantajı da beraberinde getirmektedir.

Peki kurumsal araç kiralamanın şirketler açısından avantajları nelerdir gelin hep birlikte inceleyelim.

Sermayenizi kendi işinizi geliştirmede kullanabilirsiniz.

Yükselen araç fiyatlarını düşündüğümüzde, bir şirket için araç satın alma, çoğunlukla en yüksek maliyet kalemidir. Bir örnekten yola çıkarak konuyu daha net olarak anlatalım.

Örneğin tekstil sektöründesiniz, şirketinizde kullandığınız 10 araçlık filonuz bulunuyor. Bu araçların 2 adet üst sınıf (Yönetim kadrosu) 3 adet orta sınıf, 5 adet ise ekonomik sınıfta olduğunu düşünelim.

Güncel satın alma bedelleri yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir;

Üst sınıf bir araç için adet fiyatı 85.000 Euro, 2 adet toplam 170.000Euro

Orta sınıf araç için adet fiyatı 45.000 Euro 3 adet toplam 135.000 Euro

Ekonomik sınıf için adet fiyatı 28.000 Euro 5 adet toplam 140.000 Euro

Buradan yola çıkarsak sadece araç alımları için şirketin kasasından tek seferde çıkacak tutar 445.000 Euro olacaktır.

Şimdi şu soruyu hep birlikte sorup yanıtlamaya bakalım. Örneğimize konu tekstil firması, cebinden çıkacak 445.000 Euro’yu kendi işinde kullansa ve pazarlama faaliyetlerine, üretim teçhizat iyileştirme veya Ar-Ge faaliyetlerine harcamış olsa bu paranın fırsat maliyetinin ne kadar yüksek olduğu net olarak ortaya çıkacaktır.

Vergi Avantajı:

Araç kiraladığınızda vergi yükünüzün nasıl azalabileceğini detaylıca anlatalım;

  • Araç satın alırken ödemeniz gereken vergileri MTV, ÖTV, TRT Bandrol payı vb. ödememiş oluyorsunuz. Bu vergiler aracın mülkiyetine sahip olan araç kiralama şirketi tarafından ödeniyor.
  • Aracın aylık kiralama faturasındaki KDV tutarını doğrudan tümüyle kullanabiliyorsunuz.
  • Aracı satın aldığınızda ödediğiniz tutarı doğrudan giderleştiremiyor, 5 yıllık amortisman hesaplıyor, her yıl aracın tutarının %20’lik kısmını gider olarak düşebiliyorsunuz. Araç kiraladığınızda ise araç başı KDV hariç 26.000 TL’lik tutarı doğrudan gider gösterebiliyor, verginizden indirebiliyorsunuz.
  • Satın aldığınız aracı sattığınızda amortisman süresine göre hesaplanacak tutar doğrultusunda aracı sattığınız tutar ile arasında oluşacak fark tutarı üzerinden gelir vergisi ödüyorsunuz. Bu durum enflasyonist ortamda vergi dengesinin şirketiniz adına bozulmasına ve yüksek vergi ödemelerine yol açıyor. Ancak araç kiraladığınızda, aracın mülkiyeti ve satışı sizde olmadığı için araç satışından doğacak gelir vergisi araç kiralama firmasının konusu oluyor.

2.El Değer kaybı riskinin ortadan kalkması:

Sizlerin de çok yakından takip ettiği üzere ülkemizde kaporta ekspertizinin çok önemli bir konu haline gelmiş olması dolayısıyla, aracınızın karışacağı olası kazalarda 2.el değeri düşecektir. Ayrıca aracın yapacağı kilometre ve yıpranmışlığı da bu konuda önemli bir etkendir. Araç kiraladığınızda araçta oluşacak tüm 2.el değer kayıpları riskini aracı kiralayan firma üstlenmiş oluyor. Örneğin araç satın alırken çok mantıklı bir fiyata aldığınızı düşünüyorsunuz ancak araç işin gereği aktif olarak kullanılıyor ve kazaya karışıyor böyle bir durumda aracın 2.el değeri kazanın büyüklüğü ve oluşumuna göre min. %5 ile %50 arasında değer kaybediyor. 

Operasyonel Kolaylık:

Araç aldığınızda bakım, onarım, lastik değişimi, yol yardımı, kasko, sigorta poliçeleri vb. pek çok emek yoğun operasyon işi ile uğraşmanız gerekecek. Hatta filonuzun büyüklüğüne göre sadece bu iş ile ilgilenen 1 veya daha fazla personel istihdam etmeniz gerekecektir. Araç kiraladığınızda, araç kiralama firması sizin için tüm bu hizmetleri sunuyor. Bu durumu da çok önemli bir maliyet avantajı olarak görüyoruz. 

Esneklik:

Araç satın aldığınızda, aracınızı değiştirmek yani satarak yerine yenisini koymak mesai ve uzmanlık gerektiren bir iştir. Araç kiralamada ise şirketinizin değişen ihtiyaçlarına göre araç kiralama süresi ve araç tipini kolayca değiştirilebilirsiniz. 

Örneğin personeliniz terfi aldı ya da ek ihtiyaçlarınız doğdu bu noktada araç kiralama şirketine bilgi vererek yeni araç teklifi ya da mevcut kullanılan aracı bir üst model ile değiştirme işlemini hızlıca yapabilirsiniz. Ancak araç sahibi iseniz, mevcut aracınızı satmanız, sattıktan hemen sonra yenisini almanız sürecinizi uzatacaktır. Ayrıca ilave araçlar için nakit akışınız ya da sermaye yapınız da o an için uygun olmayabilir. Burada yine kurumsal araç kiralamanın avantajını kullanabilirsiniz.   

Verimlilik Artışı:

  • Araç arızalarından kaynaklı iş kayıpları önlenir.
  • Yeni ve bakımlı araç kullanımı ile iş gücü verimi artar.
  • Çalışan motivasyonu ve memnuniyeti artar.
  • Zaman ve kaynak tasarrufu sağlanır.

Prestij ve İmaj:

Araç kiralama firmaları sıfır kilometre araç alarak kiralamayı tercih ettiği için yeni ve bakımlı araç filosu şirket imajını güçlendirir. Ayrıca satın alım konusunda tek seferde ödeyeceğiniz tutardan dolayı daha ekonomik modeller terccih ederken kiralamada aylık düşük tutarlı kira ödemesi doğrultusunda daha üst sınıf araçlar kullanma şansına sahip olabililirsiniz. Bu durumda müşterileriniz ve iş ortaklarınız üzerinde prestijli bir etki bırakır. Diğer taraftan, şirketinizn kurumsal kimliğine, işin ihtiyacına uygun araç seçimi yapabilirsiniz. Araç kiralamada bu anlamda çok daha geniş seçenek bulabilirsiniz.

Whatsapp Telefon